Primeur in Nederland: data stappenteller gebruikt in rechtszaak moord zakenman Koen Everink

mark-de-j-koen-everink3

Stappentellers beginnen langzaam het normale leven binnen te druppelen. Vorige week was  er een primeur (voor zover bij ons bekend) tijdens de rechtszaak rondom de moord op zakenman Koen Everink. Hoofdverdachte Mark de J. verklaarde in de rechtszaal in één ruk naar huis te zijn gereden, terwijl zijn stappenteller suggereert dat hij nog uitgestapt is.

Het Openbaar Ministerie wil nu meer onderzoek doen naar de gegevens uit de stappenteller van Mark de J. Vermoedelijk zullen dit soort voorbeelden de komende jaren steeds vaker voorkomen terwijl de inburgering van wearables gestaag doorzet. Buiten Nederland waren er eerder dit jaar al een aantal opmerkelijke voorbeelden van hoe de data van wearables benut kan worden.

Voorbeelden uit de V.S.

Zo was er de vrouw in de Verenigde Staten wiens Fitbit in de rechtszaal doorslaggevend bleek te zijn. De vrouw claimde uit haar bed te zijn getrokken en te zijn aangerand, terwijl haar Fitbit liet zien dat ze de hele tijd wakker was geweest en vrolijk rondliep. De vrouw is vastgezet voor het doen van een valse aangifte.

Verder was er de man die op de spoedeisende hulp werd binnengebracht met problemen aan zijn hart en een Fitbit om zijn pols. In een prachtige casusbeschrijving in het wetenschappelijke blad Annals of Emergency Medicine bleek de Fitbit van deze man zijn artsen in staat te stellen om hun behandeling te baseren op de hartslagmetingen van de uren voordat hij een hartaanval kreeg.

Bovenstaande voorbeelden zijn situaties waarin de informatie die is verzameld met wearables ons dwingt een nieuw perspectief op de werkelijkheid in te nemen. Wordt over een paar jaar standaard iemands Fitbit uitgelezen bij een getuigenverklaring of bezoekje aan de spoedeisende hulp? Welke vragen rondom de bescherming van onze privacy roept dat op? Relevante vragen waar we momenteel nog geen sluitend antwoord op hebben.